Menu

About

Oponki serowe


Tłusty czwartek co prawda dobiega już końca, ale kto powiedział, że nie można zrobić powtórki w sobotę? :-) Oponki serowe są zdecydowanie szybsze do wykonania, niż pączki. Jest to też dobry pomysł na wykorzystanie zalegającego w lodówce twarogu. Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com

Składniki:
(przepis na około 25 oponek)

250g mąki pszennej
250g twarogu
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru
tłuszcz do smażenia (olej słonecznikowy, planta lub smalec)

Mąkę przesiać do miski, dodać twaróg, jajka, sodę i cukier. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Ciasto będzie się tak czy tak trochę kleić do rąk, jednak nie powinno bardzo, wtedy należy dodać więcej mąki. Podsypać stolnicę i wałek mąką, rozwałkować połowę ciasta na placek grubości ok 1.5cm. Wykrawać oponki szklanką, a następnie dziurki małym kieliszkiem. Pozostałe na stolnicy ciasto zagnieść z resztą ciasta i powtarzać wykrawanie aż do końca. Smażyć oponki 2-3 minuty z każdej strony w temperaturze ok. 175 stopni. Jeszcze ciepłe moczyć w lukrze (200g cukru pudru roztarte z 3-4 łyżkami wody).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka