Menu

About

Lasagne ze szpinakiem, cukinią i łososiem


Składniki
400g fileta z łososia
400g szpinaku
2 małe cukinie

200g sera feta 
9 płatów makaronu lasagne
25 dag parmezanu
800ml mleka
1/3 kostki masła
2 łyżeczki masła klarowanego
3 łyżki mąki

sól, pieprz, czosnek w proszku, gałka muszkatołowa


Filet z łososia oddzielić od skóry, pęsetą oczyścić z ości (można to zrobić po ugotowaniu). Do niewielkiego garnka wlać 300ml mleka, włożyć łososia, posolić, popieprzyć i gotować przez 15 minut. Wyjąć łososia, porozdzielać na mniejsze kawałki.
Cukinie pokroić na plasterki, przełożyć na patelnię, dodać pół łyżki czosnku w proszku i  smażyć na 1 łyżeczce masła klarowanego aż do zeszklenia. Szpinak opłukać, osuszyć i dusić 5 minut w garnku wraz z 1 łyżeczką masła klarowanego. Po tym czasie dodać do szpinaku pokruszoną fetę, wymieszać i przestać podgrzewać.
Sos beszamelowy: W garnuszku rozpuścić 1/3 kostki masła, po czym ciągle podgrzewając dodać mąkę (robiąc zasmażkę) cały czas mieszając. Do zasmażki stopniowo, partiami wlewać pozostałe 500ml mleka i mieszać do połączenia (w celu uniknięcia grudek należy mleko wcześniej podgrzać), dodać sól, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Zdjęć garnuszek z palnika i dodać starty parmezan, wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (lub oliwą), wylać troszkę sosu beszamelowego i rozprowadzić po dnie naczynia. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu, na to wyłożyć cukinie, szpinak i łososia. Po czym ułożyć kolejną warstwę makaronu, polać sosem beszamelowym, dodać cukinie, szpinak i łososia. Powtarzać do wyczerpania składników, kończąc zawsze na górze z sosem beszamelowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40  minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka