Wariacja na temat brownies. Z dodatkiem masy z sera mascarpone, idealne do kawy. Zamiast likieru do kawy, można dodać amaretto. Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com.
Składniki:
(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)
masa czekoladowa
200 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
200 g czekolady gorzkiej, roztopionej
120 g mąki pszennej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody
1 łyżka likieru kawowego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i ostudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać do masy pojedynczo jajka i miksować. Dodać resztę składników i zmiksować do połączenia składników.
masa tiramisu
500 g serka mascarpone
150 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
2 łyżki likieru kawowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 masy czekoladowej, na to całą masę tiramisu. Następnie łyżką nieregularnie nałożyć resztę masy czekoladowej. Wbić patyczek do połowy głębokości ciasta i zrobić esy floeresy. Włożyć ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 45 minut (maksymalnie 60 minut). Ciasta nie należy piec do suchego patyczka, ale na patyczku nie może być śladów surowego ciasta. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu słodzić kilka godzin w lodówce. Podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz