Menu

About

Pierogi z kapustą i grzybami


Danie, które jednoznacznie kojarzy mi się z Wigilią. Najlepsze ze świeżym, swojskim olejem rzepakowym, który idealnie komponuje się z farszem.

Składniki
(porcja na 60 pierogów)

farsz:
0.5kg kapusty białej
0.5kg kapusty kiszonej
2 cebule
40dag suszonych grzybów
olej rzepakowy
sól, pieprz

ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju

Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Namoczone grzyby zagotować, a następnie odcedzić (zachowując wywar).
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć w garnku na złoty kolor na oleju rzepakowym. Kapustę kiszoną poszatkować, dodać do cebuli, przyprawić 1 łyżeczką soli i dusić pod przykryciem ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać poszatkowaną białą kapustę, grzyby i dusić kolejne 20 minut, do miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem z grzybów. Farsz przemielić w maszynce z sitkiem o dużych oczkach, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić przed lepieniem pierogów.
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić ręcznie (można wyrobić w robocie kuchennym). Część ciasta rozwałkować na grubość ok. 2 mm.Wycinać z ciasta krążki przy pomocy szklanki, nałożyć farsz i formować pierogi. Ulepione pierogi wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z cebulką usmażoną na złoty kolor na oleju rzepakowym.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka