Przetworów ciąg dalszy. Tym razem bardzo proste w wykonaniu pikantne ogórki. Będą dobrze pasować do gulaszu, jak również po prostu na kanapkę. Zaletą tego przepisu jest to, że przed włożeniem do słoików można ogórki spróbować i np. bardziej doprawić w razie potrzeby. Ogórki te nie wymagają pasteryzacji.
Składniki:
(porcja na 2.5-3l ogórków)
2kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
1 łyżka chilli w proszku
8 łyżek oleju
1 główka czosnku
1.5 szklanki octu 10%
0,7kg cukru
Ogórki umyć, pokroić na grube plastry, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Następnie odcedzić je.
Olej rozgrzać w garnku, dodać chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do ogórków.
Zagotować ocet, rozpuścić w nim cukier, zalać ogórki i zostawić na 12h. Po tym czasie przełożyć do słoików.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz