Menu

About

Przetwory: pikantne ogórki


 Przetworów ciąg dalszy. Tym razem bardzo proste w wykonaniu pikantne ogórki. Będą dobrze pasować do gulaszu, jak również po prostu na kanapkę. Zaletą tego przepisu jest to, że przed włożeniem do słoików można ogórki spróbować i np. bardziej doprawić w razie potrzeby. Ogórki te nie wymagają pasteryzacji.


Składniki:
(porcja na 2.5-3l ogórków)

2kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli

1 łyżka chilli w proszku
8 łyżek oleju
1 główka czosnku

1.5 szklanki octu 10%
0,7kg cukru

Ogórki umyć, pokroić na grube plastry, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Następnie odcedzić je.

Olej rozgrzać w garnku, dodać chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do ogórków.

Zagotować ocet, rozpuścić w nim cukier, zalać ogórki i zostawić na 12h. Po tym czasie przełożyć do słoików.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka