Menu

About

Gulasz wołowy z szybkowaru



Czy wspominałam już, że uwielbiam szybkowar? Zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę w kuchni. Ot taki wołowy gulasz, w szybkowarze gotuje się go jedynie 25 minut, a wołowina po ugotowaniu aż rozpływa się w ustach. Zdecydowanie polecam go osobom, które cenią swój czas!


Składniki:
500g wołowiny (u mnie pieczeń wołowa)
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu lub wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki pszennej
masło klarowane
papryka słodka, sól, pieprz

Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i pokroić w plasterki, następnie poddusić w szybkowarze na maśle klarowanym. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć razem z cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykęm następnie całość przyprawić 1 łyżką papryki słodkiej, odrobiną soli oraz pieprzu i podsmażyć trochę.  Do szybkowaru dodać szklankę bulionu lub wody. Zamknąć pokrywę szybkowaru, ustawić go na tryb I (jeśli macie możliwość wyboru trybu) i gotować 20 minut od momentu wypuszczenia pary. Po tym czasie odpowietrzyć szybkowar, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą do smaku. W razie potrzeby można zapuścić gulasz mąką, lub dodać zasmażkę.

My bardzo lubimy gulasz z kaszą gryczaną, jednak z ziemniakami też jest bardzo dobry.



(gulasz jeszcze przed gotowaniem, tuż przed zamknięciem pokrywy szybkowara)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka