Menu

About

Zapiekanki tostowe


Nieskomplikowany przysmak na kolację. Bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem pyszne. Dzieciaki też je polubią! Nadają się też do podgrzania na drugi dzień, choć tracą wtedy na chrupkości.


Składniki:
(na porcję na 2-3 osób)

9 kromek chleba tostowego
1 duża cebula
1 duży pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
mozarella
6 plasterków szynki lub salami
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, bazylia


Cebulę obieramy, kroimy na pół, następnie kroimy ją 1-2 razy wzdłuż, a następnie w poprzek, na takie półtalarki (o tak: cebula w półtalarki). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, i smażymy do miękkości (ale nie na brązowo) cebulę wraz z czosnkiem. Pomidor parzymy wrzątkiem, obieramy go ze skóry, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli, przyprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykrywką, kiedy pomidor się rozpadnie i będzie miękki dodajemy koncentratu pomidorowego i w zależności od potrzeby ewentualnie podlewamy delikatnie wodą. Całość smażymy chwilkę, następnie zdejmujemy z ognia.
Mozarellę kroimy na plastry, szynkę lub salami kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, a na nim chleb tostowy. Na każdą kromkę nakładamy sos z patelni, następnie szynkę/salami, na wierzchu mozarellę (jeżeli mamy jej mało, można ją dodatkowo porwać i ułożyć troszkę rzadziej na tostach). Każdy tost posypujemy odrobiną bazylii. Następnie wkładamy blaszkę z tostami do piekarnika i pieczemy 5-10 minut w zależności od preferencji chrupkości tostów (my wolimy mniej chrupie, dlatego pieczemy je 5 minut).

Jedna mała uwaga: w zimie nie kupuję pomidorów, ponieważ to co jest w sklepach mało ma wspólnego z pomidorami. W takiej sytuacji polecam zamiast świeżego pomidora dodać więcej koncentratu pomidorowego i oczywiście więcej wody.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka