Menu

About

Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem i awokado



Lekka sałatka o dość intensywnym i ciekawym smaku. Wypełnieniem jest awokado, które samo w sobie nie ma za wiele smaku, ale jest bardzo odżywcze i warto go przemycać w różnych miejscach (oczywiście w razie potrzeby można z niego zrezygnować, ponieważ nie wnosi wiele do sałatki). Sałatkę tę należy zjeść zaraz po przyrządzeniu, raczej nie nadaje się do przechowywania. Przepis pochodzi z niedawno odkrytego przeze mnie bloga: eintopf.pl


Składniki:
(porcja na 2-5 osób)
200g rukoli
200g wędzonego łososia
1 długi ogórek
1 dojrzałe awokado
garść uprażonych ziaren sezamu (u mnie czarny sezam, bez prażenia)
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel oleju sezamowego (opcjonalnie)
1 limonka

sól

Rukolę umyć, osuszyć, przełożyć do salaterki. Wędzony łosoś porozdzielać na mniejsze kawałki, ułożyć na rukoli. Ogórek przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Awokado przekroić na pół, obrać, wyciągnąć pestkę, pokroić w kostkę. Ogórek i awokado wrzucić do salaterki. Oliwę wymieszać z wyciśniętym sokiem z limonki, olejem sezamowym oraz solą. W momencie podania sos wmieszać do sałatki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka