Menu

About

Pascha wielkanocna



Pascha wielkanocna jest nieodłącznym gościem na naszym stole wielkanocnym. Ma bardzo delikatny, waniliowy smak, którego nie da się osiągnąć wykorzystując sklepowe sery. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, jednak warto rozłożyć je na 2 dni, ze względu na masę serową, która musi odcieknąć z mleka, a potem stężeć. Jeżeli chcemy podać paschę na wielkanocnym stole, dobrze jest zrobić twaróg w piątek, a następnie wymieszać wszystko w sobotę. 


Składniki:
1 litr mleka pasteryzowanego lub świeżego
1 laska wanilii
250 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
150 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany kremówki (opcjonalnie)

bakalie


Mleko przelać do garnka. Wanilię przekroić wzdłuż, wydłubać ziarenka z laski, dodać ziarenka i puste laski do mleka. Jajka rozbełtać ze śmietaną. Mleko z wanilią zagotować, a następnie powoli wlać do garnka jajka ze śmietaną. Gotować mieszając, powoli z mleka zacznie się wydzielać twaróg. Zakończyć gotowanie w momencie, kiedy twaróg oddzieli się od serwatki. Ostudzić. Sitko wyłożyć gazą i odcedzić twaróg. Zostawić twaróg do odsączenia na noc, w lodówce. Następnego dnia odcisnąć ser. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać ser i zmiksować na gładką masę (jeśli masa jest zbyt sypka, można dodać łyżkę śmietany kremówki). Dodać bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, suszona żurawina), przełożyć do miseczki wyłożonej gazą i zostawić do odstania (u mnie cały dzień), następnie wyłożyć na talerzyk odwracając miseczkę do góry nogami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka