Menu

About

Pizza caprese


Pizza na cienkim cieście inspirowana sałatką caprese. Z dodatkiem szynki parmeńskiej, równie dobra będzie z kaparami, anchois lub oliwkami. Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com.

Składniki
(na 2 pizze o średnicy 24-30cm)

ciasto:
3/4 szklanki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blaszek
1 płaska łyżeczka soli

sos pomidorowy:
1/2 passaty pomidorowej (przecier pomidorowy w kartoniku)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano  
sól morska i świeżo zmielony pieprz

dodatki:
1 kulka mozarelli
200g śmietany 12% (mały kubeczek)
kilkanaście pomidorków koktajlowych
opakowanie szynki parmeńskiej
sól morska i świeżo zmielony pieprz
oregano 
świeża bazylia

Zrobić rozczyn z drożdży: w garnuszku do ciepłej wody dodać drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i wymieszać do połączenia składników. Ustawić garnuszek w gorącej kąpieli wodnej i zostawić na ok. 5 minut, do momentu aż rozczyn zacznie się pienić. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać oliwę, sól i rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Ciasto posmarować oliwą i odstawić do plastikowej miseczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. godzina).
Po tym czasie wysmarować blaszki oliwą.Piekarnik nastawić na 220 stopni, z termoobiegiem. Ciasto ponownie trochę powyrabiać, podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na kształt okrągłej pizzy o średnicy 25-30cm i przełożyć na blaszkę. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Składniki sosu przełożyć do garnka i gotować 10 minut.
Mozarellę zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidorki pokroić na ćwiartki, szynkę na paski szerokości około 1 centymetra.
Wyrośnięte ciasto posmarować sosem pomidorowym, nałożyć na nie mozarellę ze śmietaną, pomidorki oraz szynkę, oprószyć szczyptą oregano, skropić oliwą. Blaszki włożyć do piekarnika i piec około 10-15 minut. Po upieczeniu na pizzy ułożyć listki świeżej bazylii.
Najlepiej piec pizze osobno, jeśli jednak pizze pieką się razem, należy kontrolować, czy obie równomiernie się dopiekają i w razie potrzeby jedną wyjąć szybciej, a drugą podpiec troszkę dłużej.
  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka