Menu

About

Kotleciki myśliwego


Jedne z moich ulubionych kotletów. Inne niż zwykle. W oryginalnym przepisie przyprawione vegetą, ja jednak w mojej kuchni vegety ani kostek rosołowych nie używam, zawsze szukam zdrowszych zamienników. Idealnie pasują do ziemniaków puree.

Składniki
(porcja na 4 osoby)

4 plastry schabu
1 duża czerwona papryka
25dag pieczarek
szczypiorek
pół cytryny
mąka
2 łyżki mieszanki suszonych warzyw (bulionowych, bez soli)
sól, pieprz


Plastry schabu rozbić na cienkie kotlety. Każdy kotlet pokroić na cztery części. przyprawić z każdej strony sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie kotlety obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron na tłuszczu (u mnie masło klarowane) na patelni. Kiedy wszystkie kotlety są usmażone, umieścić je z powrotem na patelni i dodać do nich pokrojoną w cienkie pół paseczki paprykę, oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać pół szklanki wody, mieszankę suszonych warzyw, przykryć i dusić do miękkości. Obsypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka