Menu

About

Tarta z camembertem, żurawiną i płatkami migdałów


Tarta, którą można zaserwować jako przystawkę, choć nada się też na obiad, dla osób lubiących obiady nie tylko na wytrawnie. Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com.

Składniki
(na tartę o średnicy 28cm)

ciasto:
125 g mąki pszennej
125 g sera białego
75 g masła, zimnego
około 1/2 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki mielonych migdałów (lub zmielonych płatków migdałów) 
szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu
1 małe jajko

nadzienie:200 g gęstej śmietany 18% (kwaśnej, homogenizowanej z kubeczka)
2 opakowania sera camembert (po 120g każde)
4 - 5 łyżek płatków migdałów (lekko zrumienionych na suchej patelni)
mały słoiczek żurawiny
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę, ser i masło posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać resztę składników na ciasto i zagnieść szybko. W razie potrzeby podsypać mąką, żeby nie kleiło się bardzo do ręki. Owinąć ciasto w folię i schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce (można chłodzić całą noc). Po tym czasie rozwałkować ciasto (podsypując delikatnie mąką) na kształt troszkę większy, niż forma. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W razie jakby ciasto podnosiło się do góry, wyrównać je widelcem. Po tym czasie wyciągnąć formę (nie wyłączając piekarnika).
Śmietanę wymieszać z solą i świeżo zmielonym pieprzem, wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser camembert, a następnie posypać uprażonymi płatkami migdałów. Zapiekać kolejne 4-5 minut. Udekorować tartę żurawiną, przyprawić pieprzem i cynamonem.




  



1 komentarz :

  1. Ten przepis jest swietny! Dzisiaj bedzie 4 dzien pod rzad jak jemy te tarte - wczoraj pieklam juz druga.
    Nie bylabym soba jakbym nie zmodyfikowala przepisu: do ciasta za pierwszym razem dodalam ricotty ale zapomnialam o jajku, rozmarynie i migdalach. Spod wyszedl znakomicie, wiec za drugim razem takze ominelam jajako. Moim zdaniem jednak rozmaryn ma zbyt intensywny smak wiec juz wiecej go dnie dodam. Ciaste tez nie mrozilam wiecej niz 10min.

    Na gore zamiast migdalaow, ktorych nie mialam dalam siekane orzechy wloskie, a camamberta wystarczylo tylko jedno opakowanie. Pomysl z cynamonem jest przelowmowy.

    Dziekuje bardzo za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka