Menu

About

Pączki pieczone


Czy można upiec pączki w piekarniku? Okazuje się, że tak! :-) Nie będę oszukiwać, że smakują identycznie, jak smażone, ale bardzo, bardzo podobnie. Zachęcam do wypróbowania, tłusty czwartek już niedługo :-) Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com.

Składniki:
ciasto
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła
w temperaturze pokojowej

dodatkowo
jajko do posmarowania
około 300g miękkiej marmolady (najlepiej o smaku różanym)

lukier pomarańczowy: 250 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy
papilotki (jak do muffinek)
Zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć, połączyć z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką maki. Wymieszać i odstawić na 10 minut (aż drożdże "ruszą", zaczną się pienić). 
W międzyczasie do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól oraz "ruszony" zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką. Wbijać po jednym jajku i dalej mieszać drewnianą łyżką. Wyrobić ręcznie około 10 minut (ciasto powinno być gładkie). Po tym czasie dodawać powoli kawałki masła, dalej wyrabiać. Po dodaniu całego masła wyrabiać około 10-15 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Po tym czasie ciasto powinno być śliskie oraz lśniące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść w kulę. Ułożyć na podsypanej mąką stolnicy, następnie odwrócić, żeby mąka pokryła też drugą część ciasta. Rozpłaszczyć ciasto dłońmi na placek o grubości ok 1cm. Szklanką wyciąć kółka. Każde kółko rozciągnąć delikatnie w dłoniach, nałożyć łyżeczkę marmolady i zlepić brzegi formując pączki. Układać na przygotowanych wcześniej papilotkach, łączeniem do dołu. Pozostałą część ciasta znowu zagnieść w kulę i powtórzyć wycinanie oraz zlepianie. Można też odrywać kawałki ciasta, formować je w kulki w rękach, rozpłaszczać i w ten sposób nakładać dżem. Pączki przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pączki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pączki piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 13-15 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć pączki z piekarnika, studzić przez około 10 minut i polukrować.
Lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem i łyżką skórki otartej z pomarańczy. Ilość soku trzeba dostosować do własnych preferencji, proponuję na początek dać 1 łyżkę soku, a potem w razie potrzeby zwiększać jego ilość.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka