Menu

About

Bagietki


Pyszne bagietki o lekko ciabatowatym wnętrzu. Polecam je na sytuacje awaryjne, kiedy skończy się w domu pieczywo, suche drożdże można zawsze mieć w pogotowiu. Przepis pochodzi z forum CinCin od Bajaderki.

Składniki:
(na 4 bagietki)

4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody 

16 g drożdży świeżych lub 8g suchych drożdży
2 łyżeczki soli


Mleko zagotować, dodać masło oraz cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Do miski wlać wodę, a następnie gorące mleko. Odczekać aż zawartość miski będzie ciepła (ok. 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo po szklance mąki i mieszać za każdym razem. Dodać sól i wszystko razem szybko zagnieść (można zmiksować mikserem). Ciasto będzie o bardzo rzadkiej i klejącej konsystencji, takie ma być. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą i zostawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto delikatnie przełożyć z miski (tak, żeby nie straciło swojej puszystości), podzielić na 4 części, z każdej uformować bagietkę (ok 30-40cm) na posmarowanej oliwą blaszce (ciasto nie będzie plastyczne, proszę się nie zrażać jego konsystencją, wyrośnie w piekarniku). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na 250 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzeje spryskać jego wnętrze wodą (10 psiknięć) i wstawić bagietki. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 10 minut, aż będą rumiane. Bagietka powinna wydawać pusty odgłos podczas stukania w nią.


 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka