Menu

About

Sushi


Prosty i smaczny przepis na sushi w formie: futomaki, uramaki i nigiri. Ryż jest bazą, do której można dowolnie dobierać dodatki. Oprócz tych podanych teraz na blogu, można wykorzystać: awokado, majonez, paluszki surimi, krewetki w tempurze.

Składniki
(na lekki posiłek dla 2 osób)

ryż
160g ryżu do sushi (2/3 szklanki)
250ml wody (1 szklanka)
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
szczypta soli

dodatki do środka sushi
100g łososia wędzonego
1/3 długiego ogórka szklarniowego
zielona część dymki
serek philadelphia (lub podobny)
2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni

pozostałe dodatki
2 płaty sprasowanych alg (nori)
sos sojowy
wasabi (w proszku lub w paście)
marynowany imbir
mata bambusowa do zawijania sushi
folia spożywcza

Ryż należy zacząć przygotowywać minimum godzinę przed zwijaniem sushi - musi ostygnąć, nie polecam zwijania sushi z ciepłym ryżem. Ryż opłukać min. 5 razy w zimnej wodzie, aż woda będzie przejrzysta. W garnku z grubym dnem gotować pod przykryciem ryż w 250ml wody przez około 15 minut bardzo często mieszając. W osobnym garnuszku przygotować sos - podgrzać ocet, cukier oraz sól, tylko do rozpuszczenia składników (nie gotować). Sos wymieszać z gorącym ryżem i odstawić do wystygnięcia. 

Łosoś powinien być pokrojony w cieniutkie plasterki. Ogórek pokroić w długie, grube paski. Na bambusowej macie rozłożyć folię spożywczą, ułożyć płat sprasowanych alg morskich.


Futomaki: Na algi cienko rozprowadzić wystudzony ryż (można pomagać sobie mocząc  ręce w wodzie) , zostawiając na górze wolny pasek ok. 2cm. Na ryżu ułożyć ogórek, zieloną część dymki, posmarować to serkiem philadelphia. Na wierzch ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Zawinąć wszystko w rolkę, kroić bardzo ostrym nożem bez ząbków na 2cm kawałki sushi. Technikę zwijania polecam obejrzeć na youtube.




Uramaki: Na całą powierzchnię alg cienko rozprowadzić ryż. Na wierzchu wysypać sezam. Algi odwrócić na drugą stronę, sezamem do dołu. Ułożyć składniki sushi tak jak w futomakach, zawinąć i pokroić.



Nigiri:  Mokrymi rękami formować niewielkie kulki z ryżu, wierzch posmarować wasabi i  położyć kawałek łososia.

 

Sushi podawać z sosem sojowym (do maczania), imbirem marynowanym (do przegryzania między kawałkami susi, aby odświeżyć smak) i wasabi (w celu spotęgowania wrażeń ;-) ).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka