Menu

About

Spaghetti bolognese z kurczakiem


Czasami przychodzi taki moment, kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami, nie ma możliwości zrobienia zakupów, a obiad zjeść trzeba :-) W takim właśnie momencie powstało spaghetti bolognese z kurczakiem. Kolejną zaletą tego dania jest to, że nie jest czaso i pracochłonne. Podczas przygotowywania go byłam pełna obaw, niesłusznie jednak, bo wyszło bardzo smacznie!

Składniki:
(porcja na 4 osoby)

podwójny filet z piersi kurczaka
puszka pomidorów pelati
kartonik passaty pomidorowej (400ml)
3 ząbki czosnku
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżka curry
szczypta ziół prowansalskich
łyżka oregano
łyżka bazylii
sól, pieprz
500g makaronu
tarty parmezan

Nastawić wodę na makaron i ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroić na bardzo dobrą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia. Na patelnię wrzucić pokrojony filet z kurczaka i smażyć na średnim ogniu często mieszając. Kiedy woda z patelni zostanie odparowana dodać przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, curry, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Smażyć jeszcze 2 minuty, po czym dodać pomidory pelati (rozgnieść je na patelni) i passate pomidorową. Dodać oregano, bazylię, i gotować wszystko razem jeszcze ok 3 minut. W razie potrzeby dosolić do smaku. Podawać z makaronem i tartym parmezanem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka