Menu

About

Sałatka gyros


Sałatka klasyk. Układana warstwami, przez co ciekawie będzie wyglądać na przyjęciu. Porcja na dużą miskę (choć my poradziliśmy sobie z nią w 2 dni ;-) ).

Składniki:
podwójny filet z piersi kurczaka
połowa kapusty pekińskiej
mała puszka kukurydzy
pół słoika ogórków kiszonych
woreczek ryżu (lub 100g ryżu z większego opakowania)

3 cebule
przyprawa gyros
majonez (u mnie około 300ml)
ketchup

Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć na tłuszczu wraz z przyprawą gyros na złoty kolor, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z wody. Kapustę oraz majonez podzielić na 3 części, resztę składników podzielić na pół i układać warstwami: kapusta + mięso + cebula + kukurydza + cienka warstwa majonezu + ketchup (tak jak na zdjęciu) + ryż + ogórki + kapusta + mięso + majonez + ketchup + cebula + kukurydza + ryż + ogórki + kapusta + majonez + ketchup. Sałatkę można później wymieszać dla połączenia smaków.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka