Menu

About

Risotto curry z indykiem, cukinią i papryką


Proste, szybkie danie, dla miłośników przyprawy curry. Lekko pikantne. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi warzywami, nie tylko papryką i cukinią.

Składniki:
(porcja na 4 osoby)

400g filetu z piersi indyka
200g ryżu do risotto (u mnie arborio)
400ml wody
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki curry
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli 
oliwa do smażenia, masło klarowane

W garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać ryż i smażyć do momentu, aż ziarenka staną się przeźroczyste. Dodać gorącą wodę wymieszaną z curry i gotować na wolnym ogniu często mieszają, aż ryż wchłonie wodę.
Filety z indyka pokroić na małe kawałki, smażyć na maśle klarowanym razem z przyprawą do gyrosa, aż mięso będzie miękkie. Dodać mięso do ryżu. Cukinię pokroić w drobną kosteczkę (jeśli jest młoda to nie obierać jej), tak samo paprykę. Cukinię i paprykę usmażyć na patelni, na której smażyło się mięso, podlewając ją odrobiną oliwy, doprawić warzywa czosnkiem granulowanym. Smażyć aż będą zeszklone, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Dodać do ryżu i wszystko razem wymieszać.


 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka