Menu

About

Kolorowe pisanki




Najwyższa pora na wpis związany ze świętami Wielkanocnymi. Jak co roku staram się, żeby na świątecznym stole pojawiły się własnoręcznie zrobione pisanki. Najlepiej dzięki naturalnym barwnikom. W zeszłym roku udało mi się zrobić pisanki z: cebuli, kurkumy i kawy. Zachęcam do próbowania. Do moczenia w roztworze kawy warto wybrać białe jajka, powinny lepiej złapać kolor.

Składniki:
jajka
biały ocet winny
kurkuma
łupinki cebuli
zmielona kawa
masło


Do każdego koloru będzie potrzebny osobny garnek, do którego należy wlać 1 litr wody i dodać 2 łyżki białego ocetu winnego. Wody powinno być tyle, żeby zakrywała jajka, jeśli trzeba zwiększyć ilość wody, należy proporcjonalnie dodać też więcej octu. Do roztworu dodać barwnik, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 30 minut, następnie odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i natłuścić masłem.
 
Pisanki żółte: 3 łyżki kurkumy.
Pisanki brązowe: litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody).
Pisanki czerwone: litr łupin z cebuli (z około 12 cebul), żeby powstał marmurkowy wzorek, jak na zdjęciu, należy obłożyć jajka łupinami i obwiązać nitką.

Poniżej przedstawie jeszcze inne pomysły na barwniki, do wypróbowania:
Pisanki niebieskie: litr pokrojonej kapusty czerwonej
Pisanki różowe: litr pokrojonych buraków

Aby otrzymać pisanki o mniejszej barwie nasycenia, zamiast gotować je w barwniku, można namoczyć je w nim na noc.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka