Menu

About

Dorada pieczona z ziemniakami


Doradę spróbowałam dopiero niedawno. Teraz jednak, gdy tylko jest okazja, bardzo chętnie ją kupuję. W środku dorady znajdziemy białe, delikatne mięso o łagodnym smaku. Idealnie komponuje się z zapiekanym czosnkiem. Do tego dania polecam surówkę z selera naciowego, którą również znajdziecie na blogu, pod kategorią sałatki.

Składniki:
(porcja na 2 osoby)

2 wypatroszone dorady
4 ząbki czosnku
2 plastry masła
2-3 duże ziemniaki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, sól, pieprz
cytryna


Ziemniaki umyć, pokroić na grube plastry (ok 2-3cm), nie obierać ich ze skórki. W miseczce wymieszać oliwę z przyprawami, moczyć w marynacie z każdej strony po plasterku ziemniaka. Przyprawione ziemniaki ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Rybę ponacinać, jak na zdjęciu, w nacięcia włożyć pokrojony w plasterki czosnek, resztę czosnku włożyć do środka ryby. Rybę z zewnątrz i od środka posolić, popieprzyć, do środka włożyć po plasterku masła. Kiedy minie 20 minut od włożenia ziemniaków, porozgarniać je na boki i ułożyć rybę. Piec kolejne 20 minut. Gotową rybę pokropić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka