Menu

About

Szybkie bułki


Czasem przychodzi taki moment, kiedy nie można wybrać się do piekarni po pieczywo, które jest nam potrzebne na kolację. Z pomocą przychodzi przepis na szybkie bułki. Najlepsze na ciepło, miękkie i lekkie. Uzależniające ;-) 
Przepis pochodzi z bloga: przystole.blox.pl

Składniki:
(porcja na 9 bułek)

450g mąki pszennej
150ml mleka
150ml wody
25g świeżych drożdży
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Do miski przesiać mąkę. Na środku zrobić zagłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz odrobinę mleka. Rozgnieść palcami drożdże z mlekiem i odrobiną mąki (ma powstać rozczyn, nie mieszać całej mąki, rozczyn zrobić tylko z mąką, która znajduje się bezpośrednio pod drożdżami, rozczyn ma być płynny). Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mleka, wodę, olej, sól i resztę cukru. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok. 10 minut) i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Uformować 9 bułeczek (można podsypać sobie ręce mąką) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić na 30-40 minut. Posmarować bułki mlekiem (opcjonalnie). Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 minut.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka