Menu

About

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką


Muffinki lubimy za to, że są szybkie, miesza się je widelcem, są wilgotne, idealne! Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com

Składniki:
(przepis na ok. 15 muffinek)

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju (np. słonecznikowego)
4/5 szklanki mleka (niecała szklanka)
2 szklanki truskawek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka migdałowa:
60g zmielonych migdałów
25g masła
3 łyżeczki cukru

W garnku wymieszać mokre składniki muffinek, dosypać wszystkie suche składniki, po czym wymieszać widelcem (ciasto nie będzie gładkie, mają zostać grudki). Dodać truskawki pokrojone na małe kawałki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto (do 3/4 wysokości papilotek). Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, posypać nią muffinki. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.    

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka