Szybka, smaczna przekąska. Idealna na niezapowiedzianych gości. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
(porcja na 45 pizzetek)
1 płat ciasta francuskiego
300ml przecieru pomidorowego (z kartonika)
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
świeża bazylia
oliwa
sól
Cebulę pokroić w niewielką kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek. Smażyć kilka minut, po czym dodać posiekane zioła i smażyć 1 minutę, po czym dodać przecier, pogotować jeszcze chwilę i doprawić solą do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (u mnie 4x4 cm), przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Można posmarować je mlekiem, żeby nabrały ładnego koloru podczas pieczenia. Na środek każdego kwadratu nałożyć porcję sosu (łyżeczka). Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz