Menu

About

Kurczaczki w cieście musztardowym z ryżem curry


Filet z kurczaka smażony w cieście musztardowym. Ciasto można dowolnie przyprawić, raz zrobić pikantne, raz łagodne. Najlepiej przygotować poprzedniego dnia i odstawić na noc do lodówki. Zawsze się uda. Ryż z dodatkiem cebuli smażonej w przyprawach, nasz ulubiony.

Składniki:

(porcja na 4 osoby)

Kurczaczki::
1 duży podwójny filet z piersi kurczaka
2 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżeczki musztardy (np. dijon)
pół łyżeczki czarnego pieprzu
łyżeczka soli

Jajka wbić do garnka, dodać mąkę, musztardę, pieprz i sól. Zmiksować do połączenia się składników. Filet z piersi kurczaka pokroić na kwadraty 2x2cm (mniej więcej). Przełożyć mięso do garnka i wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc). Smażyć powoli na tłuszczu do smażenia.

Ryż curry:
1,5 szklanki białego ryżu
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
łyżeczka curry

łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki bazylii
sól
oliwa z oliwek

Ryż ugotować tak jak makaron: zagotować dużą ilość wody (ok 2 litrów) z dodatkiem soli i oliwy z oliwek, do gotującej się wody wsypać ryż, przemieszać. Gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie spróbować ryż, jeśli jest dobry, przelać go zimną wodą i odcedzić. 
W międzyczasie cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, przełożyć na patelnię i obficie polać oliwą. Smażyć na średnim ogniu. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, lub przecisnąć przez praskę i dodać do zeszklonej cebuli. Smażyć jeszcze 2 minuty, po czym dodać przyprawy i smażyć jeszcze kolejne 2 minuty. Wymieszać razem z ugotowanym ryżem. 












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka