Menu

About

Muffinki bananowo-czekoladowe


Najlepsze! Intensywne, lekko wilgotne, czekoladowo-bananowe. Czy może istnieć lepsze połączenie smaków? Z podanego przepisu wychodzi ok 18 babeczek. Muffinki są szybkie, bezproblemowe, zawsze się udają. Do ich zrobienia nie potrzeba nawet miksera, wystarczy widelec. Przepis pochodzi z blogu: http://majanaboxing.blox.pl.

Składniki:

300g mąki
125g roztopionego masła
160g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 dojrzałe banany
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g posiekanej mlecznej czekolady (lub groszków czekoladowych)

Banany obrać, umieścić w misce i pognieść widelcem (jeśli nie są jeszcze bardzo dojrzałe, można je zmiksować blenderem). Do bananów dodać resztę składników (masło można stopić w mikrofali). Wymieszać widelcem, do połączenia się składników (nie na gładką masę! mają pozostać grudki ;-) ). Wypełnić gniazda w formie do muffinek do 2/3 wysokości. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu przełożyć muffinki na kratkę do wystudzenia.

3 komentarze :

  1. Nigdy nie robiłam muffinek, czy jak mam papilotki a nie mam specjalnej formy to nie zrobię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy, jakie masz papilotki. Są takie mocniejsze, do których wystarczy nałożyć ciasto i postawić na blaszce, jednak większość papilotek to cieniutki papierek, który "rozłoży" się pod ciężarem ciasta i wszystko rozleje się po blaszce. Można kupić formy silikonowe, ja z nich nie korzystam, ale moja siostra jest nimi zachwycona ;-)

      Usuń
  2. Mniam mniam mniam - przetestowane - genialne!!!!

    OdpowiedzUsuń

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka