Menu

About

Sałatka z rukolą, serem pleśniowym, prażonym słonecznikiem i pomidorami koktajlowymi


Szybka, obiadowa sałatka, która urozmaici niejedno danie. Będą pasować do niej również czarne oliwki.

Składniki:
(porcja na 2 osoby)

2 garści rukoli
6 pomidorków koktajlowych
4 łyżki słonecznika łuskanego
70g sera z niebieską pleśnią
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka miodu
pieprz

Rukolę przepłukać, odcisnąć z nadmiaru wody (lub odwirować w wirówce do sałaty), pomidorki pokroić w ćwiartki, słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej patelni, ser pokroić na małe kawałki. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z octem, musztardą, miodem i odrobiną pieprzu, do połączenia składników. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, od razu podawać.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka