Menu

About

Tarta z pieczonym jogurtem greckim


Tarta, która przypomina sernik na kruchym spodzie. Nadzienie do złudzenia przypomina delikatny sernik, mimo że w składzie nie ma grama sera, tylko jogurt grecki. Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z mojewypieki.com.


Składniki:
ciasto
220g mąki pszennej
120g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

nadzienie
800g jogurtu greckiego
3 jajka
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii
1.5 łyżki miodu

dodatkowo
400g borówek


Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, odwrócić i przenieść na wysmarowaną masłem formę do pieczenia (w razie trudności można ciastem po prostu wylepić formę). Papier do pieczenia powinien być na samym wierzchu. Na ciasto położyć obciążenie (u mnie talerz ceramiczny z tortownicy, ale mogą to być specjalne kulki ceramiczne, bądź fasola lub ryż) i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier do pieczenia i piec jeszcze 20 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie jego składniki zmiksować blenderem (wanilię należy przekroić na pół i użyć tylko wyskrobanych ziarenek). Jeśli powstała pianka, należy zostawić nadzienie, żeby chwilę odpoczęło (10 minut). Nadzienie (będzie bardzo płynne) przelać na wypieczony spód i zapiekać jeszcze 20-30 minut (aż nadzienie będzie o stałej konsystencji, szczególnie na środku).
Tartę wystudzić i schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wyłożyć na nie owoce.
 

h





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka