Menu

About

Chow mein z kurczakiem, papryką i marchewką


Danie, które można przygotować w 20 minut. Szybkie i pyszne. Do jego przygotowania przyda się wok, ale i bez niego spokojnie można sobie poradzić, używając większej patelni.

Składniki:
(2 porcje)

1 większy pojedynczy filet z kurczaka (lub 2 mniejsze)
1 średnia marchewka
1 średnia papryka czerwona
cebula dymka (zielona i biała część)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
100-120g makaronu chow mein
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
masło klarowane do smażenia


Makaron gotować we wrzącej wodzie przez 2-3 minut, przelać zimną wodą i odcedzić. 
Filety pokroić na cienkie paski (ok. 1cm grubości). Czosnek obrać i pokroić na plastry. Na patelni (woku) rozgrzać masło klarowane (łyżeczka wystarczy), dodać czosnek i smażyć przez chwilę, dodać mięso i smażyć przez 3-4 minuty. Przez ten czas obrać marchewkę, pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry, a następnie na cieniutkie paseczki (na zapałkę). Marchewkę dorzucić do patelni i smażyć razem z mięsem od czasu do czasu mieszając przez następne 3 minuty. W tym czasie pokroić paprykę na takie same kawałki jak marchewkę, paprykę chili pokroić na plasterki i poszatkować delikatnie, dymkę drobno pokroić. Dorzucić warzywa do patelni i smażyć jeszcze 2 minuty, po czym dodać makaron, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz, wymieszać wszystko i smażyć jeszcze 2 minuty.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka