About
Polędwiczki wieprzowe w sosie z czereśni
Mięciutkie i rozpływające się w ustach roladki z polędwicy wieprzowej, zawijane z camembertem i szynką parmeńską. Polecam podać je na rukoli, w towarzystwie ryżu lub ziemniaków. Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.pl.
Składniki:
(porcja na 4 osoby, ok. 16 polędwiczek)
1 polędwiczka wieprzowa (ok 400-500g)
1 ser pleśniowy camembert (120g)
100g szynki parmeńskiej
2 szklanki wydrylowanych czereśni lub wiśni
1 papryczka chilli
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego
4 łyżki likieru/nalewki z wiśni/wina czerwonego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki bulionu/rosołu
tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
rukola do podania
Przygotować sos z czereśni/wiśni: do czereśni/wiśni dodać pokrojoną papryczkę chilli (bez pestek), ocet balsamiczny, ocet winny, alkohol i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i odstawić.
Polędwicę wieprzową pokroić na 2cm kawałki (w poprzek włókien) i rozbić tłuczkiem na cieniutkie kotlety. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem. Ser camembert pokroić na kawałki, jak tort.Szynkę parmeńską podzielić wzdłuż na cieńsze paski. Na końcu każdego kotleta położyć kawałek sera camembert i zawinąć w roladkę. Każdą roladkę zawinąć w pasek z szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego i obsmażać roladki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie dodać bulion, gotować przez 3 minuty. Na koniec dodać sos z czereśni/wiśni i smażyć jeszcze około minuty. Podawać na listkach rukoli.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz