Menu

About

Drożdżówki z owocami


Obłędne drożdżówki. Pasują do nich praktycznie każde owoce: truskawki, maliny, wiśnie, jagody, porzeczki. Najlepsze na świeżo, ale bardzo dobrze się też mrożą. Przepis pochodzi od znajomej forumki z forum wolnechusty.pl

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
4-5 łyżek cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g roztopionego masła
20g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
400g owoców (u mnie wiśnie)

Kruszonka
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
łyżka cukru z wanilią (lub cukru waniliowego)
60g masła (twardego, z lodówki)
łyżeczka cynamonu

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży (do kubka wsypać szklankę mąki, na środku uformować wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę letniego mleka, rozetrzeć drożdże palcami i zostawić, aż zaczyn "ruszy"). 
Do miski dodać 3/4 szklanki letniego mleka, cukier, jajko i żółtko, wymieszać. Dodać rozczyn (jeśli robimy z suchymi drożdżami, należy je dodać po prostu do mąki, nie trzeba robić rozczynu), resztę mąki (pozostałe 2 szklanki), sól, roztopione masło. Z podanych składników wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (można delikatnie podsypać sobie je mąką). Ciasto nie musi być wyrobione tak, żeby idealnie odchodziło od ręki, ważne żeby bez problemu odrywało się od miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość. 
Owoce umyć, wypestkować (wiśnie). Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placki i układać je na papierze do pieczenia. Zrobić wgłębienia na środku placków na owoce. Ułożyć owoce na plackach. Osobno w miseczce zrobić kruszonkę - składniki na kruszonkę szybko i niedbale rozetrzeć między palcami. Posypać kruszonką drożdżówki i wstawić je do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka