Propozycja na piknikową przekąskę. Doskonale smakują na ciepło, a także na zimno. Bardzo dobrze czują się w towarzystwie ketchupu. Polecam eksperymentowanie z dodatkowymi dodatkami, mogą to być oliwki, papryka, suszone pomidory. Dobrze smakują podgrzane w mikrofali.Przepis pochodzi z moich wypieków.
Składniki:
(porcja na 12 muffin)
250g mąki pszennej
1 średniej wielkości marchewka
150g sera żółtego (u mnie cheddar) + 30g sera żółtego do posypania muffinek
75ml oleju
220ml mleka
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
przyprawy do smaku: pieprz, papryka słodka
szczypiorek lub inne zioła
Marchewkę i ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. W misce umieścić wszystkie składniki i wymieszać widelcem. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem prawie do wysokości papilotek. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni (do suchego patyczka).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz