Menu

About

Sałatka z makaronem, grillowaną cukinią, szpinakiem i fetą



Lekka sałatka, idealnie sprawdzi się na kolację. Z moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym. Przepis (z małymi modyfikacjami) pochodzi z tej strony.

Składniki:
(na 2 porcje)
200g makaronu
pół małej cukini
pół papryki czerwonej
10 pomidorków koktajlowych
pół kostki sera feta
2 garście świeżego szpinaku
1 mała cebula
3 łyżki wyłuskanych pestek słonecznika
masło klarowane
zioła prowansalskie
sól, pieprz

sos
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wystudzić. Cukinię umyć, pokroić na 1cm plasterki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z każdej strony. Grillować na maśle klarowanym z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka, usmażyć na maśle klarowanym. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę.
Składniki sosu wymieszać do połączeniu składników.
Na dwóch talerzach rozłożyć umyte liście szpinaku, następnie makaron oraz resztę składników. Polać sosem i podawać.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka