Menu

About

Choinki piernikowe


Choinki piernikowe to idealny prezent z okazji Bożego Narodzenia, który z łatwością możemy przygotować dla bliskich. Pierniczki są pyszne, miękkie, a choinki bardzo efektowne. Do dekoracji z pewnością możecie zatrudnić dzieci, dekorację tych choinek wykonywała moja 5-letnia córka. Pierniczki pieczemy ok 2 tyg. przed świętami, następnie umieszczamy je w metalowych puszkach wraz z kawałkami jabłka. Jabłko wymieniamy co 2 dni, żeby nie spleśniało. Lukrujemy i formujemy choinki około tydzień przed świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić to np. 3 dni przed świętami. W tym roku choinki piekłyśmy po raz pierwszy, w przyszłym roku na pewno je powtórzymy!
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

pierniczki
230g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka miodu (w płynnej postaci, jeśli jest w postaci stałej, należy go wcześniej podgrzać i ostudzić)
1 duże jajko
4,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do pierników
szczypta soli

Lukier królewski:
4 białka
4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


2 tygodnie przed świętami
Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, dodać miód i dalej miksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia składników. Do powstałej masy przesiać mąkę, dodać kakao, sodę, sól i przyprawę do pierników i zmiksować, lub wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.

Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3-4mm (podsypując mąką w razie potrzeby) i wycinać różnej wielkości gwiazdki lub kwiaty (u mnie to gwiazdki). Kształty przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec większe kształty 8 minut, natomiast mniejsze kształty 4-5 minut. Wystudzone pierniczki przełożyć do metalowych puszek, dodać pokrojone jabłko jeśli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły.

Kilka dni przed świętami
Ubić białka mikserem, kiedy białka będą koloru białego i zaczną robić się sztywne, dodawać partiami cukier puder i cały czas mieszać. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.

Formowanie choinek: zaczynając od największego pierniczka, na każdy pierniczek obficie kłaść łyżką lukier, układając pierniczki od największego do najmniejszego. Na samym szczycie można pionowo ustawić najmniejszy pierniczek, jak na poniższym zdjęciu. Dekorować choinki kolorowymi posypkami. Choinki na prezent można zapakować w celofan i przewiązać wstążką.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka