Strony

Pages - Menu

wtorek, 27 maja 2014

Zupa krem ze szparagów


Sezon na szparagi, niestety powoli będzie dobiegał końca, ale może jeszcze zdążycie zrobić krem szparagowy :-) Zawsze staram się mieć w zamrażarce litr bulionu warzywno-mięsnego. Wtedy ugotowanie zupy krem jest szybkie i bardzo proste. Polecam do zupy dorzucić pestki dyni w czasie serwowania.

Składniki:
1 litr bulionu warzywno-mięsnego
2 pęczki zielonych szparagów (1kg)
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
kulka mozarelli
świeża bazylia do dekoracji  

Cebulę obrać i pokroić na kostkę, czosnek obrać i pokroić na plasterki. Cebulę oraz czosnek podsmażyć delikatnie na oliwie z oliwek, dolać bulion i zagotować. Przygotować szparagi - opłukać je, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do bulionu i gotować do miękkości (u mnie ok 15 minut). Zmiksować wszystko na gładkiej konsystencji krem. Podawać z plasterkami mozarelli i świeżą bazylią. W celu urozmaicenia polecam podać zupę z pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz