Strony

Pages - Menu

czwartek, 17 kwietnia 2014

Kolorowe pisanki




Najwyższa pora na wpis związany ze świętami Wielkanocnymi. Jak co roku staram się, żeby na świątecznym stole pojawiły się własnoręcznie zrobione pisanki. Najlepiej dzięki naturalnym barwnikom. W zeszłym roku udało mi się zrobić pisanki z: cebuli, kurkumy i kawy. Zachęcam do próbowania. Do moczenia w roztworze kawy warto wybrać białe jajka, powinny lepiej złapać kolor.

Składniki:
jajka
biały ocet winny
kurkuma
łupinki cebuli
zmielona kawa
masło


Do każdego koloru będzie potrzebny osobny garnek, do którego należy wlać 1 litr wody i dodać 2 łyżki białego ocetu winnego. Wody powinno być tyle, żeby zakrywała jajka, jeśli trzeba zwiększyć ilość wody, należy proporcjonalnie dodać też więcej octu. Do roztworu dodać barwnik, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 30 minut, następnie odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i natłuścić masłem.
 
Pisanki żółte: 3 łyżki kurkumy.
Pisanki brązowe: litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody).
Pisanki czerwone: litr łupin z cebuli (z około 12 cebul), żeby powstał marmurkowy wzorek, jak na zdjęciu, należy obłożyć jajka łupinami i obwiązać nitką.

Poniżej przedstawie jeszcze inne pomysły na barwniki, do wypróbowania:
Pisanki niebieskie: litr pokrojonej kapusty czerwonej
Pisanki różowe: litr pokrojonych buraków

Aby otrzymać pisanki o mniejszej barwie nasycenia, zamiast gotować je w barwniku, można namoczyć je w nim na noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz