Menu

About

Sałatka z makaronem, grillowaną cukinią, szpinakiem i fetą



Lekka sałatka, idealnie sprawdzi się na kolację. Z moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym. Przepis (z małymi modyfikacjami) pochodzi z tej strony.

Składniki:
(na 2 porcje)
200g makaronu
pół małej cukini
pół papryki czerwonej
10 pomidorków koktajlowych
pół kostki sera feta
2 garście świeżego szpinaku
1 mała cebula
3 łyżki wyłuskanych pestek słonecznika
masło klarowane
zioła prowansalskie
sól, pieprz

sos
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wystudzić. Cukinię umyć, pokroić na 1cm plasterki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z każdej strony. Grillować na maśle klarowanym z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka, usmażyć na maśle klarowanym. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę.
Składniki sosu wymieszać do połączeniu składników.
Na dwóch talerzach rozłożyć umyte liście szpinaku, następnie makaron oraz resztę składników. Polać sosem i podawać.
Czytaj więcej >

Tarta z brokułami, gruszką i niebieskim serem pleśniowym



Tarta dla osób lubiących ciekawe połączenia smaków. Nie jest słodka, jest wytrawna. Gruszka bardzo dobrze komponuje się z brokułami i serem pleśniowym.

Składniki:
(porcja na tartę o średnicy 28cm)
ciasto
150g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej (można zamiast dać mąkę pszenną)
150g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
sól

farsz:
500g brokułów
1 gruszka
niebieski ser pleśniowy (u mnie gorgonzola dolce, 200g)
3 jajka
200ml śmietany 18%
sól i pieprz

Składniki ciasta szybko zagnieść na gładkie ciasto, uformować z ciasta kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie stolnicy podsypując mąką na kształt formy do tarty. Formę do tarty wysmarować masłem, na wałku przenieść ciasto na formę i wylepić nim formę dopasowując ciasto do formy (w razie potrzeby można oderwać nadmiar i wylepić go w brakujące miejsce). Przykryć formę papierem do pieczenia i obciążyć czymś (mogą być specjalne kulki ceramiczne, groch, fasola, u mnie talerz od ceramicznej tortownicy. Tak przygotowaną formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i papier do pieczenia i piec przez kolejne 5-15 minut. Ciasto ma być złotego koloru. Wyjąć ciasto i nałożyć nadzienie.
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente w wodzie lub na parze. Gruszkę obrać, wykroić pestki i pokroić na plasterki. Jajka wymieszać w misce ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Brokuły  i gruszki ułożyć na upieczonym cieście, ser porwać na kawałki i umieścić między brokułami. Na to wylać jajka wymieszane ze śmietaną. Tak przygotowaną tartę zapiekać jeszcze ok 30 minut w 180 stopniach, aż masa jajeczna będzie stałej konsystencji.

                                                                                                  

Czytaj więcej >
Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka