Menu

About

Tarta z pieczonym jogurtem greckim


Tarta, która przypomina sernik na kruchym spodzie. Nadzienie do złudzenia przypomina delikatny sernik, mimo że w składzie nie ma grama sera, tylko jogurt grecki. Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z mojewypieki.com.


Składniki:
ciasto
220g mąki pszennej
120g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

nadzienie
800g jogurtu greckiego
3 jajka
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii
1.5 łyżki miodu

dodatkowo
400g borówek


Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, odwrócić i przenieść na wysmarowaną masłem formę do pieczenia (w razie trudności można ciastem po prostu wylepić formę). Papier do pieczenia powinien być na samym wierzchu. Na ciasto położyć obciążenie (u mnie talerz ceramiczny z tortownicy, ale mogą to być specjalne kulki ceramiczne, bądź fasola lub ryż) i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier do pieczenia i piec jeszcze 20 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie jego składniki zmiksować blenderem (wanilię należy przekroić na pół i użyć tylko wyskrobanych ziarenek). Jeśli powstała pianka, należy zostawić nadzienie, żeby chwilę odpoczęło (10 minut). Nadzienie (będzie bardzo płynne) przelać na wypieczony spód i zapiekać jeszcze 20-30 minut (aż nadzienie będzie o stałej konsystencji, szczególnie na środku).
Tartę wystudzić i schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wyłożyć na nie owoce.
 

h





Czytaj więcej >

Polędwiczki wieprzowe w sosie z czereśni


Mięciutkie i rozpływające się w ustach roladki z polędwicy wieprzowej, zawijane z camembertem i szynką parmeńską. Polecam podać je na rukoli, w towarzystwie ryżu lub ziemniaków. Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.pl.


Składniki:
(porcja na 4 osoby, ok. 16 polędwiczek)

1 polędwiczka wieprzowa (ok 400-500g)
1 ser pleśniowy camembert (120g)
100g szynki parmeńskiej
2 szklanki wydrylowanych czereśni lub wiśni
1 papryczka chilli
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego
4 łyżki likieru/nalewki z wiśni/wina czerwonego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki bulionu/rosołu
tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
rukola do podania

Przygotować sos z czereśni/wiśni: do czereśni/wiśni dodać pokrojoną papryczkę chilli (bez pestek), ocet balsamiczny, ocet winny, alkohol i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i odstawić.
Polędwicę wieprzową pokroić na 2cm kawałki (w poprzek włókien) i rozbić tłuczkiem na cieniutkie kotlety. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem. Ser camembert pokroić na kawałki, jak tort.Szynkę parmeńską podzielić wzdłuż na cieńsze paski. Na końcu każdego kotleta położyć kawałek sera camembert i zawinąć w roladkę. Każdą roladkę zawinąć w pasek z szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego i obsmażać roladki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie dodać bulion, gotować przez 3 minuty. Na koniec dodać sos z czereśni/wiśni i smażyć jeszcze około minuty. Podawać na listkach rukoli.
 


Czytaj więcej >

Chow mein z kurczakiem, papryką i marchewką


Danie, które można przygotować w 20 minut. Szybkie i pyszne. Do jego przygotowania przyda się wok, ale i bez niego spokojnie można sobie poradzić, używając większej patelni.

Składniki:
(2 porcje)

1 większy pojedynczy filet z kurczaka (lub 2 mniejsze)
1 średnia marchewka
1 średnia papryka czerwona
cebula dymka (zielona i biała część)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
100-120g makaronu chow mein
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
masło klarowane do smażenia


Makaron gotować we wrzącej wodzie przez 2-3 minut, przelać zimną wodą i odcedzić. 
Filety pokroić na cienkie paski (ok. 1cm grubości). Czosnek obrać i pokroić na plastry. Na patelni (woku) rozgrzać masło klarowane (łyżeczka wystarczy), dodać czosnek i smażyć przez chwilę, dodać mięso i smażyć przez 3-4 minuty. Przez ten czas obrać marchewkę, pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry, a następnie na cieniutkie paseczki (na zapałkę). Marchewkę dorzucić do patelni i smażyć razem z mięsem od czasu do czasu mieszając przez następne 3 minuty. W tym czasie pokroić paprykę na takie same kawałki jak marchewkę, paprykę chili pokroić na plasterki i poszatkować delikatnie, dymkę drobno pokroić. Dorzucić warzywa do patelni i smażyć jeszcze 2 minuty, po czym dodać makaron, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz, wymieszać wszystko i smażyć jeszcze 2 minuty.


Czytaj więcej >

Drożdżówki z owocami


Obłędne drożdżówki. Pasują do nich praktycznie każde owoce: truskawki, maliny, wiśnie, jagody, porzeczki. Najlepsze na świeżo, ale bardzo dobrze się też mrożą. Przepis pochodzi od znajomej forumki z forum wolnechusty.pl

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
4-5 łyżek cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g roztopionego masła
20g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
400g owoców (u mnie wiśnie)

Kruszonka
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
łyżka cukru z wanilią (lub cukru waniliowego)
60g masła (twardego, z lodówki)
łyżeczka cynamonu

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży (do kubka wsypać szklankę mąki, na środku uformować wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę letniego mleka, rozetrzeć drożdże palcami i zostawić, aż zaczyn "ruszy"). 
Do miski dodać 3/4 szklanki letniego mleka, cukier, jajko i żółtko, wymieszać. Dodać rozczyn (jeśli robimy z suchymi drożdżami, należy je dodać po prostu do mąki, nie trzeba robić rozczynu), resztę mąki (pozostałe 2 szklanki), sól, roztopione masło. Z podanych składników wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (można delikatnie podsypać sobie je mąką). Ciasto nie musi być wyrobione tak, żeby idealnie odchodziło od ręki, ważne żeby bez problemu odrywało się od miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość. 
Owoce umyć, wypestkować (wiśnie). Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placki i układać je na papierze do pieczenia. Zrobić wgłębienia na środku placków na owoce. Ułożyć owoce na plackach. Osobno w miseczce zrobić kruszonkę - składniki na kruszonkę szybko i niedbale rozetrzeć między palcami. Posypać kruszonką drożdżówki i wstawić je do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.







Czytaj więcej >

Mango chutney chicken


Tym razem polecam kurczaka w wersji słodko-pikantnej. Chutney mango to konfitura z mango, kupiłam ją podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Zachęcam do spróbowania :-)


Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki chutney mango 
1/2 szklanki czerwonego wina
3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
2 łyżeczki ostrej pasty curry
sól, pieprz, papryka słodka
masło klarowane do smażenia

Filety pokroić na mniejsze kawałki (kwadraty), obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż z każdej strony pokrojony z kurczaka. W misce wymieszać resztę składników, wlać wszystko na patelnię i wymieszać. Dusić kurczaka do miękkości.
Podawać z ryżem.
Czytaj więcej >

Muffinki z żółtym serem

  

Propozycja na piknikową przekąskę. Doskonale smakują na ciepło, a także na zimno. Bardzo dobrze czują się w towarzystwie ketchupu. Polecam eksperymentowanie z dodatkowymi dodatkami, mogą to być oliwki, papryka, suszone pomidory. Dobrze smakują podgrzane w mikrofali.Przepis pochodzi z moich wypieków.

Składniki:
(porcja na 12 muffin)

250g mąki pszennej
1 średniej wielkości marchewka
150g sera żółtego (u mnie cheddar) + 30g sera żółtego do posypania muffinek
75ml oleju
220ml mleka
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
przyprawy do smaku: pieprz, papryka słodka
szczypiorek lub inne zioła

Marchewkę i ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. W misce umieścić wszystkie składniki i wymieszać widelcem. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem prawie do wysokości papilotek. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni (do suchego patyczka).
 




Czytaj więcej >
Kuchnia z pasją © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka